dilluns, 8 de juliol del 2013

Gora Ikurriña

Dissabte la polèmica va ser servida a Pamplona, a l'inici de les festes de San Fermín, ja que uns homes van desplegar una Ikurriña gegant davant de l'ajuntament de la ciutat, impedint així que el txupinazo pogués ser tirat a l'hora que tocava i, a més, es creés un ambient de tensió i malestar a la plaça entre els partidaris i detractors d'Euskal Herria.


No admiro gaire les festes de Pamplona, ja que durant aquesta setmana es maltracta i s'assassina a moltíssims toros, però per altra banda reconec que són molt importants per la farra que munten any rere any a la capital de Navarra. Tot i així, centrem-nos en la polèmica d'enguany.
Simpatitzo amb el sentiment que Euskadi ha tingut sempre, ja que ve a ser el mateix que sentim moltíssims catalans i catalanes amb la nostra terra. Als partidaris d'Euskal Herria els van prohibir mostrar la bandera basca a la capital navarresa, convertint-la així en un símbol inconstitucional. En la meva opinió, si el sentiment del poble de Navarra és junt a Euskadi, no hi ha d'haver cap impediment per lluir la bandera ni per aconseguir la llibertat fora d'Espanya.
Tot i així, i per desgràcia, alguns han convertit aquesta bandera en un símbol que no agrada gens, que és ETA. Sóc el primer que pensa que els presos etarres, per molt mal que hagin comès, han de ser a les presons de la seva terra, però no pot ser que barregin l'Ikurriña amb la banda terrorista, ja que és quan perden tota la credibilitat i tot el respecte que mereix un poble amb aspiracions pacífiques en direcció a la llibertat. El propi poble basc hauria de desentendre públicament el sentiment independentista amb el terrorista, ja que és el que pot donar-los força per arribar a la meta.

Per acabar, mai he trobat bé que les festes locals es barregin amb la política, ja que els que es reuneixen en una mateixa plaça per celebrar els Sanfermines, tenen en comú la festa, i no la seva ideologia. Van alterar la festa i un dels seus actes més importants per mostrar aquesta bandera. Això hauria estat molt bé en un acte pensat justament per aquesta reivindicació, i no pel txupinazo que va acabar amb alguns enfrontaments entre els participants. Com diu molt bé La Pegatina en una de les seves cançons: "Non quero política nas festas populares".